2014./2015.


Labirint književne moći

Projekt obuhvaća 9 radionica čitanja književnih tekstova koje će se krajem 2014.g. i tijekom prve polovice 2015.g. kontinuirano provoditi u suradnji s javnim institucijama i udrugama u Gradu Zagrebu.

 

Radionice su dogovorene u suradnji sa:

o Dječji vrtić Tratinčica
o Dječji vrtić Medveščak
o KGZ, Gradska knjižnica Medveščak
o KGZ, Gradska knjižnica I. G. Kovačića
o KGZ, Gradska knjižnica Marije Jurić Zagorke
o Dom za starije i nemoćne Medveščak
o Studentski centar
o Češka beseda Zagreb
o Goethe Institut Kroatien.

 


Književna radionica Crna kutija

Mjesto održavanja: Gradska knjižnica Medveščak,Trg žrtava fašizma 7

Kontakt: marijaott@gmail.com

Književni klub za odrasle poticat će kreativan odnos prema tekstu, kritičko razmatranje pročitanoga, ali i užitak u čitanju i raspravljanju s drugima. Rasprave bi polaznicima trebale omogućiti da osvijeste tuđa viđenja djela koja su pročitali, i možda čak da na osnovu rasprave djelo počnu posve drugačije gledati. Razgovori neće biti ograničeni na sadržaj pročitanoga, nego i na povezivanje dojma djela s čitateljskim iskustvom. Čitatelji će biti pozvani na prepoznavanje formalnih sastavnica književnog djela i osvještavanje činjenice da čitatelj nije neutralan, već da svojim iskustvima i znanjima aktivno sudjeluje u formiranju značenja književnog djela. S polaznicima će se razmatrati različiti načini čitanja, te razlozi zbog kojih biraju određene knjige. Cilj ovog književnog kluba je kvalitetno provođenje slobodnog vremena, prilika za razgovor o književnosti, uživanje u različitosti dojmova, ali i poticanje polaznika na čitanje sve zahtjevnijih naslova.

Tijek radionica može se pratiti na stranicama Knjižnica Grada Zagreba.

 


Književne radionice Slušaj, pričaj, slovkaj, glumi

Mjesto održavanja: Dječji vrtić Medveščak, Voćarska 69 i Dječji vrtić Tratinčica, Svetog Mateja 131

Kontakt: marijaott@gmail.com

Na svakom susretu djeci će se pročitati slikovnica primijenjena dobi. Nakon slušanja priče, voditeljica će zajedno s djecom prepričati priču. Djeca će nakon usvajanja sadržaja biti podijeljena u skupine kako bi mogli uprizoriti priču. Cilj radionica je da djeca zavole čitanje i knjigu od najranije dobi. Radionice će im književnost predstaviti kao kreativnu i zabavnu aktivnost. Osim dopadljivosti koja je važna da bi djeca rado sudjelovala u čitanju, čitanje će biti usmjereno na savladavanje novih riječi i uprizoravanje sadržaja. Izlaganje djece slušanju teksta poboljšat će njihove sposobnosti razumijevanja smisla poruke. Radionice će djeci razvijati vokabular i poticati ih na kreativnost – uprizorenjem priče djeca će pokazati i primijeniti svoje razumijevanje te pritom upotrijebiti nove ili manje poznate riječi, vježbajući mogućnosti jezičnog stvaralaštva. Djeca će nakon ovog programa biti spremnija za usvajanje sadržaja poučavanja i razvijanja početne čitalačke pismenosti.


Književna radionica Čitamo zajedno

Mjesto održavanja: Dom za starije i nemoćne Medveščak, Trg Drage Iblera 8

Kontakt: marijaott@gmail.com

Nizom naslova odabranih za plodonosnu raspravu, ali i stilski relevantnih, potaknut ćemo vremešnije osobe na kvalitetno i kreativno provođenje slobodnog vremena, suzbiti njihovu usamljenost i promijeniti im kolotečinu. Voditeljica radionica sudionike će pozivati na kritičko razmatranje pročitanoga, na rasprave o čitateljskom iskustvu, ali i povezivanje tema i motiva iz književnih djela s vlastitim životima i stavovima. Razgovori neće biti ograničeni na sadržaj, već će polaznici kluba biti pozvani na prepoznavanje formalnih sastavnica književnog djela i osvještavanje činjenice da čitatelj nije neutralan, već da svojim iskustvima i znanjima aktivno sudjeluje u formiranju značenja književnog djela. S polaznicima će se također razmatrati različiti načini čitanja, te razlozi zbog kojih biraju određene knjige.


Književna radionica Kauboj u hotelu Zagorje

Mjesto održavanja: Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić, Ulica grada Vukovara 35

Kontakt: marijaott@gmail.com

Cilj kluba je poticanje kritičkog čitanja i mišljenja kod mladih ljudi. Sadržaji djela bit će polazište za rasprave o različitosti, uvažavanju drugih, položaju pojedinca u suvremenom društvu i drugim temama koje su mladim ljudima bliske. Razgovori neće biti ograničeni na sadržaj, već bi polaznici trebali naučiti prepoznavati i formalne sastavnice književnog djela i osvijestiti činjenicu da čitatelj nije neutralan, već da svojim iskustvima i znanjima aktivno sudjeluje u formiranju značenja književnog djela. Mladim ljudima razgovori o književnosti poslužit će širenju vidika, vježbanju argumentacije, prihvaćanju različitosti, kreativnom izražavanju i jačanju samopouzdanja.

Knjižnica Ivana Gorana Kovačića nalazi se u blizini Filozofskog fakulteta i FER-a pa će posebice studenti ovih fakulteta biti pozvani na pohađanje kluba. Osim toga, dogovorena je suradnja i s Vesnom Budinski, profesoricom hrvatskog jezika i pedagoginjom koja će na književni klub dovesti svoje studente i studentice s Pedagoške akademije.


Književna radionica Politički roman u Češkoj

Mjesto održavanja: Češka beseda, Šubićeva 20

Kontakt: ivana.perica@univie.ac.at

Obradit će se nekoliko ključnih literarno-političkih čvorišta: Prvo, fenomen tzv. češkog literarnog anarhizma (koji u južnoslavenskim književnostima nije postojao) i socijalna literature dvadesetih i tridesetih godina, zatim politička satira kakva je bila prihvaćena za vrijeme komunizma, i na kraju posvetila romani koji su bili glasovi opozicije i subverzije i koji su nastajali šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Predloženi tekstovi: Pašeráci Frante Sauera, Válka s mloky Karela Čapeka, Dobrý voják Švejk Jaroslava Hašeka, Deset životů Helene Malířove, Spalovač mrtvol Ladislava Fuksa, Tankový prapor Josefa Škvoreckog.

Tijek radionica može se pratiti na fejsu.


Književna radionica Motor mijene

Mjesto održavanja: Goethe institut, Ulica grada Vukovara 64

Kontakt: ivana.perica@univie.ac.at

Radionica ulazi u dijalog s razgranatim poljima angažirane književnosti na njemačkom jeziku. Ako romantizam definiramo kao revolucionarnu potrebu za političkom novinom, promjenom (interpretacija koju predlaže Rüdiger Safranski u Romantik: Eine deutsche Affäre), onda možemo slijediti narativ ispreplitanja književnih tekstova s političkim raspravama i događajima čijim su dijelom bili ili u koje su se ti tekstovi upisivali. Predloženi tekstovi: Die Maßnahme Bertolta Brechta, Das siebte Kreuz Anne Seghers, Hammerstein H.M. Enzensbergera, Mauser Heinera Müllera, Rot Uwea Timma, Corpus Delicti Juli Zeh.

Tijek radionica može se pratiti na fejsu.


 

Iz medija

Mreža antifašistkinja Zagreba (Ivana Perica)

Magazin Knjižnica Grada Rijeke (Anda Bukvić)

Hrvatsko knjižničarsko društvo (Marija Ott Franolić)

Moderna Vremena

Booksa


 

Projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture RH i Goethe-Institut Kroatien.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske                            

Oglasi