ZBORNIK

Političko ↔ Pedagoško: Janusova lica pedagogije

 Zbornik Političko Pedagoško. Janusova lica pedagogije nastao je u okviru projekta Kultura čitanja, umijeće gledanja, koji je tijekom šk.god. 2012./2013. s mladima iz nekoliko zagrebačkih srednjih škola provodila udruga Blaberon. Jezgru projekta činile su književne i filmske radionice na teme suovisnosti fantastičke književnosti i društvenog eskapizma, rodne obilježenosti književnog kanona, reprezentacije Holokausta u književnom i filmskom mediju i stripu, kao i ideološkog potencijala filmskog medija. Radionice su implementirale načelo direktnog uključivanja mladih u zajedničko oblikovanje tzv. odgojno-obrazovnog procesa (odabir sadržaja, moderiranje, diskusija, prezentacija projekta i sl.) i njihovo aktivno sudjelovanje u političkoj kontekstualizaciji književnog i filmskog teksta te ideje umjetničke autonomije. Cilj projekta bio je isprobati alternative kako propisanim metodičkim pristupima srednjoškolskog ‘poučavanja’ književnosti, tako i katkad blaziranoj distanci koju akademski mainstream zadržava prema svojoj pedagoškoj i političkoj odgovornosti. Najveći odmak postignut je, smatramo, ukidanjem katedre i upuštanjem ‘učitelja’ u ravnopravnu diskusiju s ‘učenicima’.

 

Usporedo s praktičnim radom teorijska refleksija o odnosu političkog i pedagoškog predstavljala je drugu bitnu okosnicu projekta. Otvarajući teorijsku raspravu kako prema političkoj teoriji i filozofiji, tako i prema pedagoškoj problematici, tekstovi okupljeni u zborniku Političko Pedagoško nastoje podcrtati važnost integralnog pristupa i pedagoškim i političkim odnosima, i time ukazati na odsutnost nevinosti prakse: Svi uključeni u pedagoški odnos ne smiju se odreći vlastite političke odgovornosti, kao što se ni politički aktivisti ne smiju oglušiti na zahtjeve progresivne, kritičke pedagogije.


Link na pdf:

POLITIČKO-PEDAGOŠKO. Janusova lica pedagogije.pdf


Kritike:

Matko Vladanović, Moderna Vremena Info, 12.2.2014.: http://www.mvinfo.hr/izdvojeno-kritike-opsirnije.php?ppar=7691

Dinko Kreho, HR3, Bibliovizor 24.5.2014.: https://www.dropbox.com/s/rhbdl7rmgfvornp/3_Program_20140524_-_BIBLIOVIZOR_%2819400729%29.mp3

Vladimir Arsenić, Quorum: https://www.dropbox.com/sh/13uil6tg77nsant/AAA2bQr6-HzyekoCPejTWQnDa?dl=0


Iz medija:

http://www.kinoeuropa.hr/program/predstavljanje-zbornika-politicko-pedagosko-61346

http://www.mvinfo.hr/najnovije-vijesti.php?ppar=7507

http://www.mvinfo.hr/najnovije-najave.php?ppar=7646

http://www.kulturpunkt.hr/content/mijenjati-drustvo-znaci-mijenjati-pedagogiju

http://www.h-alter.org/vijesti/sto-nas-ceka/kultura-sto-nas-ceka/politickoapedagosko-janusova-lica-pedagogije

http://www.tportal.hr/kultura/knjizevnost/312876/Predstavljanje-zbornika-Politicko-Pedagosko-Janusova-lica-pedagogije.html

E-bilten Hrvatskog čitateljskog društva

 


Zbornik je predstavljen 3. veljače 2014. g. u kinu “Europa”, u dvorani “Müller”.

prezentacija slika


Nastavno na rasprave iz zbornika Alen Sućeska, Ivana Perica i Hrvoje Tutek 5. ožujka u kafiću ŠKVER održali su tribinu o visokoškolskom obrazovanju i znanosti s aspekta “konformizam znanstvenika – akademska proizvodnja nezaposlenosti – bolonjska pedagogija”.

Događaj na facebooku